vhjgfhgfh

 

סרוקוול – SEROQUEL

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

שם רפואי:

קווטיאפין –  הינו החומר הפעיל של התרופה

שם מסחרי:

סרוקוול, XR Seroquel, קווטיאפין של חברת טבע – הינה תרופה מהדור השני של תרופות נוגדות פסיכוזה.

התרופה מכילה חומר פרמקולוגי בשם קווטיאפין (QUETIAPINE). היא פועלת בו זמנית על קולטני דופמין וסרוטונין. היא משתייכת לקבוצה בשם "נוגדי פסיכוזה אטיפיים" וגם "דור שני של נוגדי פסיכוזה". היא נמצאת בשימוש נרחב והיא תרופה יעילה במצבים קליניים שונים.

אופן השימוש בסרוקוול

סרוקואל מגיע בשתי צורות, טבליות בשחרור רגיל וטבליות בשחרור מושהה. הטבליות הרגילות (seroquel-IR) פועלות למשך 8 שעות. טבליות בשחרור מושהה (XR) פעילות עד 24 שעות. סרוקוול בשחרור מהיר ניתן 2-3 פעמים ביום כאשר הטבליות בשחרור מושהה ניתנים פעם ביום, לרב לפני השינה.

מינון לתרופה

טבליות בשחרור מהיר-IR מגיעות במינונים של 25, 100, 200, 300, 400 מג'.
טבליות בשחרור מושהה-XR מגיעות במינונים של 50, 150, 200, 300, 400 מג'.

מינונים מומלצים לטיפול במצבים קליניים שונים הן:

  • סכיזופרניה: 600-800 מג' ליום סרוקואל-XR.
  • מאניה דיפרסיה: 150-500 מג' ליום סרוקואל-XR.
  • חיזוק לנוגדי דיכאון בדיכאון עמיד: 150-300 מג' ליום סרוקואל-XR.
  • עזרה לשינה או להקטנת החרדה 25-50 מג' של סרוקוול שחרור מהיר.

מתי משתמשים בסרוקוול (seroquel)?

האישורים המאושרים על ידי ה FDA ומשרד הבריאות בישראל:

  1. טיפול בסכיזופרניה:
    סרוקואל תרופה יעילה בטיפול בשלבים החריפים של מחלת הסכיזופרניה, במיוחד בהפחתת הסימפטומים החיוביים של המחלה (כגון הזיות ומחשבות שווא). מצבים אלה מלווים לעיתים קרובות בהפרעות שינה ורמות גבוהות של אי שקט. ההשפעה המרגיעה של סרוקוול עשויה לתרום לשיפור הקליני. סרוקואל מאושר גם לטיפול המשך של סכיזופרניה והוכחה כיעילה במניעת גלים חוזרים של המחלה. פחות יעיל בטיפול של הסימפטומים השליליים של המחלה (סימפטומים כמו אפטיה, חוסר תפקוד, טיפוח עצמי ירוד).
  2. טיפול בהפרעה דו-קוטבית (מאניה-דיפרסיה): תרופה ייחודית המטפלת בשלושת השלבים של המחלה המאני דפרסיבית:
    שלב דיכאוני: בין 150-300 מג' ליום

– שלב מאני או היפומאני: בין 300-500 מג' ליום

– טיפול אחזקתי (מניעת הישנות המחלה) בין 200-500 מג' ליום.

3. חיזוק טיפול נוגד דיכאון:
כ-30–40% מהמטופלים הסובלים מדיכאון מג'ורי אינם מגיבים בצורה מספקת לטיפול נוגד דיכאון בלבד. במקרים אלו ניתן להוסיף סרוקואל-XR (במינון של 150–300 מג' ליום) לשיפור וחיזוק השפעת תרופות נוגדות דיכאון.
שימושים לא מאושרים-OFF LABEL- של סרוקואל אך שימושיים, כלהלן:

  • טיפול באי שקט והפרעות שינה:
    למרות שאינן אינדיקציות מאושרות, הניסיון הקליני מצביע על כך שמינון נמוך של סרוקוול (25–100 מ"ג בטבליות רגילות) עשוי לסייע בהרגעת מטופלים באי שקט ושיפור איכות השינה.
  • טיפול בפסיכוזה הקשורה למחלת פרקינסון:
    בשל השפעה מתונה של סרוקואל על קולטני דופמין מסוג D2, ניתן להשתמש בו לטיפול בפסיכוזה בקרב חולי פרקינסון, תוך סיכון מופחת להחמרת התסמינים המוטוריים של המחלה.

מהו מנגנון הפעולה של סרוקוול?

סרוקואל משפיע על מערכת העצבים המרכזית דרך מנגנונים אלו:

  • קולטני דופמין (D1, D2) – חסימה חלקית של קולטני D2 מביאה להפחתת תסמינים פסיכוטיים, עם פחות תופעות לוואי אקסטרה-פירמידליות בהשוואה לתרופות אנטי-פסיכוטיות קלאסיות.
  • קולטני סרוטונין (5-HT2A, 5-HT1A) – עיכוב קולטני 5-HT2A מסייע בשיפור התסמינים הפעילים של המחלה ובשיפור מסוים של הסימפטומים השליליים. השפעה של 5-HT1A האחראית על השפעות האנטי-דיכאוניות של התרופה.
  • קולטני היסטמין (H1) – גורם להשפעה מרגיעה וישנונית, ולכן התרופה יעילה גם לשיפור השינה אך עלולה לגרום לעייפות במהלך היום.
  • קולטנים אדרנרגיים (α1, α2) – השפעה על קולטני α1 יכולה לגרום לירידת לחץ הדם בעמידה (אורתוסטטיזם), ואילו α2 משפיע על ויסות מצב הרוח.
  • חסימה מתונה של קולטני מוסקרין (M1) – גורמת לתופעות אנטי-כולינרגיות קלות כמו יובש בפה ועצירות.

מהן תופעות הלוואי של סרוקוול?

תופעות לוואי אפשריות:

  1. השפעות על מערכת העצבים המרכזית:
    – עייפות וישנוניות (נפוץ).
    – תופעות פרקינסוניות, אקטיזיה ( אי שקט נפשי וגופני) או דיסטוניה (התכווצות שרירים ) בשכיחות נמוכה.
    – השפעות אנטי-כולינרגיות: הזעה, יובש בפה, עצירות (30% מהמטופלים).
  2. השפעות על מערכת הלב וכלי הדם:
    – האצת קצב הלב.
    – הפרעות הולכה (QTc מוארך).
  3. השפעות מטבוליות:
    – עלייה במשקל.
    – עלייה ברמות שומנים וטריגליצרידים בדם.
  4. השפעות על התפקוד המיני.

מהן האינטראקציות הבין תרופתיות של סרוקוול?

אינטראקציות עיקריות כוללות:

  1. תרופות המשפיעות על האנזים CYP3A4 (האנזים בכבד שאחראי על פירוק סרוקואל) בצורה של זירוז הפירוק של סרוקואל או עיכוב הפירוק של סרוקואל:
  • מעכבים של פעולת ה CYP3A4 (כמו: קֵטוקונאזול, אריתרומיצין) עלולים לעלות רמות סרוקואל בדם ולגרום לרעילות.
  • מזרזים של פעילות ה CYP3A4 (כמו: קרבמזפין, פניטואין, ריפמפין): עלולים להפחית את יעילות סרוקואל על ידי פירוק מהיר מדי שלה.

2.תרופות הגורמות לדיכוי מערכת העצבים המרכזית: בנזודיאזפינים, אלכוהול, אופיאטים. שילוב של תרופות אלו עלול לגרום להגברת סדציה (הרדמה), לבלבול ואף דיכוי נשימתי.

3. תרופות שגורמות להארכת מקטע QT בא.ק.ג (פעילות חשמלית של הלב) כמו: מתדון, אריתרומיצין, תרופות אנטי-פסיכוטיות אחרות. הערכת QTc יכול לגרום להפרעות קצב הלב.

4. תרופות ללחץ דם: סרוקואל עלול להוריד לחץ דם וכך להגביר פעילות של תרופות להורדת לחץ דם.

אזהרות בשימוש סרוקוול

  • השימוש בסרוקואל עלול לגרום לעייפות וישנוניות ולכן מחייב זהירות בנהיגה או בזמן הפעלת ציוד כבד.
  • לא מומלץ לשתות אלכוהול או להשתמש בסמים בזמן שימוש בסרוקואל
  • רצוי לבצע EKG בזמן השימוש בסרוקואל במינון גבוה.

האם אפשר להשתמש בסרוקוול בזמן הריון או בהנקה?

  • יש להיוועץ עם פסיכיאטר מטפל או עם מרכז לייעוץ תרופתי בזמן הריון על השפעות אפשריות בהריון.
  • ייתכן צורך בהעלאת המינון במהלך ההריון בשל שינויים פיזיולוגיים.
  • עלול לגרום לעלייה במשקל ולהגביר את הסיכון לסוכרת הריונית.
  • נחשב בעל סיכון נמוך למומים מולדים.
  • תינוקות שנולדו לאמהות שנטלו סרוקואל עלולים להיות בסיכון לתופעות אקסטרה-פירמידליות לאחר הלידה. ( התכווצות שרירים)
  • הנקה: סרוקואל חודר לחלב אם בריכוז נמוך (~1%) ונחשב בטוח, אך יש לעקוב אחר ערנות התינוק והתפתחותו.

דוגמאות קליניות של טיפול על יד סרוקואל בקליניקה של פרופסור גרינהאוס

  1. מטופל עם סכיזופרניה פרנואידית חריפה: גבר בן 30 שפיתח מחשבות שווא רדיפתיות והזיות שמיעה. לאחר התחלת טיפול בסרוקואל במינון של 600 מ"ג ליום, נצפתה כעבור מספר ימים ירידה בהזיות ותוך 2-3 שבועות נצפה שיפור בהתנהגות החברתית ובתפקוד העצמאי.
  2. אישה עם הפרעה דו-קוטבית בשלב מאני: אישה בת 40 שאובחנה במצב מאני (מצב רוח מרומם, חוסר שינה, תזזיתיות, דיבור מהיר, הוצאות כספיות לא רגילות ופעילות מינית מוגזמת) החלה טיפול בסרוקואל XR במינון של 400 מ"ג לפני השינה. טיפול זה הוביל לשיפור הדרגתי במצב המאני. כעבור שבועיים של טיפול מצבה השתפר באופן משמעותי והיא יכלה להשתחרר מאשפוז.
  3. מטופל עם דיכאון מג'ורי עמיד לטיפול: גבר בן 50 שלא הגיב מספיק לטיפול בנוגדי דיכאון מסוג SSRI. הוספת סרוקוול XR במינון של 200 מ"ג שיפרה את מצב רוחו תוך 4 שבועות.
  4. שימוש בסרוקוול לטיפול בהפרעות שינה: אישה בת 60 סובלת מנדודי שינה כרוניים עקב חרדה. טיפול במינון נמוך של 50 מ"ג סרוקוול רגיל לפני השינה שיפר משמעותית את איכות השינה.

לסיכום, סרוקואל הינה תרופה מהדור השני של תרופות נוגדות סכיזופרניה. תרופות אלו מוגדרות כאטיפיות מאחר והן פועלות בו זמנית על קולטנים של דופמין וקולטנים של סרוטונין. ההשפעות על קולטנים אלו מובילות לשימושים הקליניים השונים של סרוקואל. סרוקואל בשימוש בטיפול בסכיזופרניה, במחלה המאני דפרסיבית, בחיזוק תרופות נוגדות דיכאון, לשיפור השינה במקרים מתאימים וטיפול במצבים של פסיכוזה שמופיעה במהלך מחלת הפרקינסון. תופעות הלוואי של סרוקואל יחסית מתונות והיא נחשבת לבטוחה בזמן הריון ובהנקה. יש להתייעץ עם פסיכיאטר על השימוש בתרופה.

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר

    צרו קשר

      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס