vhjgfhgfh

 

רמוטיב (Remotiv)

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

רמוטיב (Remotiv) הינו השם המסחרי של חומר פרמקולוגי בשם היפריקום (Hypericum), הוא מוכר גם בשם סנט ג’ון וורט ((Saint John’s Worth. היפריקום היא תרופה שמוזכרת בספרות הפופולרית והרפואית במזרח ובמדינות אירופה מימי קדם.

 במאמר זה אתייחס לנקודות החשובות בטיפול ברמוטיב (Remotiv) . המאמר מיועד לתת הדרכה כללית על התרופה. הוא אינו תחליף לדיון מעמיק עם פסיכיאטר המטפל או לקריאת אלון למטופל שמצורף לתרופה.

איזו משפחה משתייכת רמוטיב (Remotiv)

רמוטיב (Remotiv) מופק מצמח בשם היפריקום (Hypericum), המכיל מספר חומרים כימיים. המרכיבים הכימיים הפעילים קלינית נקראים היפרפורין (Hyperforin) והיפריצין (Hypericin).

מהו מנגנון הפעולה של התרופה?

התרופה חוסמת את הקליטה החוזרת של סרוטונין, נוראפינפרין ודופמין בתאי המוח. השפעות נוספות הן על ספיגת הקולין והגלוטמט לתאי העצב. למרות היותו חומר המופק מצמח, רמוטיב הינו בעל השפעה רחבה על המוח.

באלו מצבים קליניים משתמשים ברמוטיב (Remotiv)?

רמוטיב נמצאת בשימוש במצבים קליניים של דיכאון קל עד בינוני. המחקרים שבדקו את ההשפעה על דיכאון קליני הראו תוצאות לא אחידות. חלק מהמחקרים הראו השפעה קלינית דומה לזאת של תרופות מקבוצת ה- SSRIs, מחקרים אחרים לא הצליחו לשחזר את התוצאות החיוביות הללו. לכן עדיין קיים ספק מסוים לגבי היעילות הקלינית של החומר. רומוטיב הראה יתרון בכל הנוגע לתופעות הלוואי הנמוכות שלו. התרופה לא מומלצת במצבים של דיכאון חמור יותר.

איך משתמשים ברמוטיב (Remotiv)?

אפשר למצוא היפריקום בצורות שונות בבתי מרקחת ובחנויות טבע. השימוש הרפואי דורש ריכוז מסוים של החומר הפעיל וזאת ניתן להשיג רק בכדורי רמוטיב (Remotiv). התרופה מופיעה בכדורים של 250 ו 500 מג. נוטלים את התרופה בבוקר אחרי ארוחה. ניתן לקחת גם לפני השינה. המינונים הטיפוליים נעים בין 250-500 מג.
ההשפעה של רמוטיב (Remotiv) נבדקה במחקרים שארכו עד 12 שבועות בלבד. לכן המלצת החברה המייצרת את התרופה היא לטפל עד 12 שבועות. הניסיון הקליני לעומת זאת, מראה שהמשך השימוש בתרופה נותן פתרון לדיכאון גם לתקופות ארוכות יותר.

מה הן תופעות הלוואי של רמוטיב (Remotiv)?

לרמוטיב מעט תופעות לוואי באופן יחסי. התרופה יכולה לגרום לאי נוחות בבטן, לעייפות ולבלבול קוגניטיבי קל. מטופלים הסובלים מהפרעה ביפולרית (מאניה דפרסיה) יכולים לעבור ממצב של דיכאון למצב של מאניה הפו מאניה עקב השימוש בתרופה.
תופעות לוואי פחות שכיחות כוללות רגישות של העור לשמש, פריחה והפרעות שינה.

 מה הן האינטראקציות הבין תרופתיות של רמוטיב

למרות היותו חומר המופק מצמח רמוטיב התרופה מאוד פעילה ביולוגית. התרופה יכולה להשפיע על אנזימי הכבד המנויים על פירוק של תרופות שונות. השפעה זו יכולה לגרום לשינויים ברמה בדם של התרופות הרגישות להשפעה זאת. לכן לפני ההוספה של התרופה יש לדווח לרופא המטפל על כל התרופות שהמטופל נוטל כדי לוודא קיום אינטראקציות בן תרופתיות.
לא רצוי להשתמש ברמוטיב ביחד עם תרופות אחרות נוגדות דיכאון. שילוב זה עלול להוביל לתסמונת סרוטונרגית. תסמונת זאת כוללת סימפטומים פיזיים ונפשיים שיכולם לסכן חיים.
אין להשתמש ברמוטיב ביחד עם תרופות מקבוצת חוסמי האנזים MAO.
אינטראקציה של רמוטיב עם גלולות נגד היריון יכול להוביל להשפעה נמוכה יותר של הגלולות וסיכון כניסה להיריון לא רצוי.

האם אפשר להשתמש ב רמוטיב (Remotiv) בזמן היריון והנקה?

הדיווחים על השימוש של רמוטיב (Remotiv) בהיריון או הנקה הם מעטים מאוד לכן לא מומלץ להשתמש בתרופה זאת לא בהיריון ולא בהנקה.

סיכום

רמוטיב (Remotiv) הינה תרופה המשווקת כ- “טבעית” למרות שהיא תוצר תעשייתי מובהק. משתמשים בה בטיפול של דיכאון קליני קל עד בינוני. היא מכילה את החומר היפריקום (Hypericum) המופק מצמח בשם סנט ג’ון וורט ((Saint John’s Worth. היתרון של התרופה היא הסבילות הטובה שלה. מטופלים נוטלים את התרופה עם מעט תופעות לוואי וכנראה ללא תופעות של הפסקת התרופה. היא לא מומלצת בזמן היריון והנקה. יש לתרופה אינטראקציות בין תרופתיות חשובות שיש להתחשב בהן בזמן השימוש

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר

    צרו קשר

      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס

        דילוג לתוכן