vhjgfhgfh

 

קלונקס (clonex)

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

במאמר זה אדון על תרופת הרגעה בשם קלונקס (clonex) המשתייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים המטפלת בעיקר בהתקפי חרדה ומצבים של חרדה והן טיפול במאניה דפרסיה, על כל אלה ארחיב בהמשך המאמר. בנוסף אתייחס לשאלות שמרבים לשאול אותי במרפאה בנושא תרופות הרגעה. קיימת תרופה זהה לקלונקס בשם ריבוטריל (Rivotril) והיא ניתנת בצורה של טיפול דרך הפה בלבד.

כל אדם חווה בחייו חרדה או פחד. לרוב ביטויים אלו מתייחסים לתקופות או מצבים בהם קיימת ציפייה להתרחשות שלילית או המתנה דרוכה לתוצאות של מבחן, עבודה, בדיקה רפואית ועוד. אלו מצבים שכיחים של החיים והם לא חרדה ברמה קלינית.
חרדה במונחים פסיכיאטריים הינה תופעה קלינית שיכולה להופיע כמעט בכל מצב פסיכיאטרי מוגדר וגורמת לסבל רב. קיימות מספר אבחנות בהם הסימפטומים של חרדה הם מרכזיים, תסמונות כגון הפרעת פאניקה, הפרעת חרדה מוכללת, הפרעת חרדה חברתית, אגורפוביה, ופוביה ספציפית מבוססות על סימפטומים של חרדה. לרוב אבחנות אלו דורשות התייחסות מקצועית וייתכן גם טיפול תרופתי.

באיזה מצבים קליניים משתמשים בקלונקס (clonex)

  • הפרעת פאניקה (התקפי חרדה) הפרעת פאניקה מופיע כאשר האדם סובל מהתקפי חרדה חוזרים. התקף חרדה הינו אירוע מפחיד בו האדם חש די באופן פתאומי רע, פוחד שמשהו לא טוב מתרגש בגופו, סובל מכאבים בחזה, מתחושה שאין לו מספיק אוויר והוא מסוחרר, מדפיקות לב ומאי שקט ניכר. כתוצאה יש לא פחדי מוות ולעיתים קרובות מזמין אמבולנס או נוסע באופן בהול לחדרי מיון. התקפי חרדה נוטים לחזור ואם הם מופיעים לעתים קרובות הם גורמים לפגיעה תפקודית וסבל נפשי רב.
  • הפרעת חרדה מוכללת. המטופל הסובל מחרדה מוכללת לא סובל מהתקפי חרדה אבל הוא נמצא במצב נפשי וגופני “דרוך” ומתוח. סובל מתחושות גופניות מפושטות כולל כאבים, סחרחורות, דפיקות לב, קושי להירגע, הפרעות שינה, ועוד. כתוצאה רמת התפקוד יורדת והסבל הנפשי הוא רב.
  • מצבים משולבים של חרדה ודיכאון. כאשר החרדה הכללית או התקפי החרדה גורמים לסבל נפשי רב מצב הרוח יכול להשתנות לרעה וסימפטומים של דיכאון יכולים להופיע ביחד עם הסימפטומים של החרדה.
  • מצבים של מתח מוגבר המופיעים בעקבות אירועי חיים. כאשר המתח הנפשי עולה לקראת אירועי חיים מורכבים או בעקבות אירועים אלו, מטופלים משתמשים בקלונקס (clonex) כדי להרגיע את הסימפטומים החריפים. השימוש במצבים אלו הוא נקודתי ולזמן מאוד קצר בלבד.
  • מצבים של אי שקט המופיעים בתסמונות פסיכיאטריות כמו משבר פסיכוטי. בסכיזופרניה, מאניה דפרסיה, תסמונת פוסט טראומטית, ושימוש מופרז בסמים. חולים הנמצאים במצב של פסיכוזה חריפה יכולים להימצא באי שקט ניכר, לגלות סימנים של התנהגות אלימה או תוקפנית, לאיים במעשים אובדניים. תרופות כמו קלונקס ( clonex) יכולה לסייע להרגעת המצב החריף ומקובל להשתמש בה במצבים אלו.
  • טיפול בהפרעות שינה. מחקרים אפידמיולוגים מראים שחלק נכבד של אוכלוסיית העולם סובלת מהפרעת שינה. תרופה כמו קלונקס (clonex) מקבוצת הבנזודיאזפינים פועלת על מנגנוני השינה וטובה לשימוש לפרקי זמן קצרים.
  • טיפול באקטיזיה. זאת מצב קליני משני לשימוש בתרופות נוגדות פסיכוזה שמתבטא באי שקט ניכר. האדם מתקשה לשבת או לשכב, וחש צורך לנוע כמעט ללא הפסקה. קלונקס (clonex) יכולה להוביל להרגעת המצב הקליני


מהו מנגנון הפעולה של קלונקס (clonex)

מנגנון הפעולה של קלונקס (clonex) קשור לפעילות על קולטנים הנקראים קולטני גאבה (gaba receptor agonists) ועל תעלות של כלור שבתאי העצב במוח. קולטנים של גאבה ותעלות כלור מפוזרות במקומות שונים במוח. ע”י הפעלתם, קלונקס (clonex) מקטין את התגובתיות של תאי המוח ובכך גורמת לירידה בפעילות התאית ולהרגעה פסיכולוגית ופיזיולוגית.

לרוב מומלץ ליטול קלונקס לתקופות קצובות בלבד. השימוש הממושך יותר מומלץ במטופלים שאובחנו כסובלים מהפרעת פאניקה (התקפי חרדה) והתרופה הוכיחה את יעילותה.

 

מהן תופעות הלוואי של קלונקס (clonex)?

קלונקס (clonex) בעלת פרופיל נמוך של תופעות לוואי. תופעות הלוואי תלויות במינון שהאדם נוטל. לא מומלץ לשלב קלונקס (clonex) עם אלכוהול או סמים. בדרך כלל ניתן להקטין תופעות הלוואי על ידי הקטנת מינון התרופה. אלו הן תופעות הלוואי השכיחות:

  • עייפות יתר או טשטוש מנטלי.
  • אטיות מחשבתית והרגשה של חוסר יכולת מיקוד.
  • הפרעת זיכרון לטווח קצר.
  • הפרעה בקואורדינציה.
  • תחושת דיכאון.
  • הפרעה בתפקוד המיני.
  • אובדן שיווי משקל ונפילות.
  • ירידה בהשפעה הקלינית.
  • התמכרות (כאשר האדם מעלה את המינון לרמות גבוהות ללא הוראת רופא).
  • השפעה מוגברת של אלכוהול .

מהי משך הפעילות של קלונקס (clonex)

טווח השפעה של קלונקס (clonex) הוא עד 24 שעות.

הדרך שבה ניתנת התרופה

היא ניתנת דרך הפה ומגיע בכדורים של 0.5 ו 2 מג. קיים תכשיר דומה לקלונקס (clonex) בטיפות בשם ריבוטריל (Rivotril). תכשיר זה מכיל קלונזפם (clonazepam) שהוא חומר זהה לחומר הקיים ב קלונקס (clonex).
המינונים של קלונקס (clonex) נעים בין 0.5 ל 3 מג ליום בהתאם לחומרת התסמונת הקלינית. מומלץ להשתמש בתרופה לפרקי זמן מוגבלים, אלה אם קיימת התוויה מתאימה.

האם קלונקס (clonex) גורמת להסתגלות או התמכרות?

אפשר להשתמש בקלונקס (clonex) לפרקי זמן שונים. השימוש הנכון הוא לזמנים קצובים. במצבים קליניים מסוימים (דוגמה: הפרעת פאניקה או הפרעה של התקפי חרדה). שימוש ממושך בקלונקס (clonex) במינונים קבועים גורם להתרגלות לתרופה. המשמעות היא שכאשר הרופא ימליץ על הפסקת התרופה, התהליך צריך להיות איטי ומתוכנן. דוגמה: אדם הנוטל קלונזפם-clonex במשך מספר חודשים, עליו להוריד את המינון בקצב של 10% פעם בשבוע עד להפסקה מלאה.

התמכרות לעומת זאת, הוא תהליך שאינו רצוי ואף מסוכן. אדם המתמכר עולה בהתמדה במינון ויכול להגיע למינונים גבוהים ביותר. זכורה לי מטופלת שנטלה 18 כדורי קלונקס (clonex) לפני השינה. מקרים אלו מחייבים טיפול מקצועי. חשוב לדעת שהפסקה פתאומית של תרופות הרגעה עלול להוביל למצבים רפואיים מסוכנים ואף מסוכנים לחיים.

האם השימוש בזמן הריון והנקה בקלונקס (clonex) מסוכן?

  • קלונקס (clonex) הינה תרופה שחודרת דרך השלייה ומגיעה לעובר לכן היא לא מומלצות בזמן ההיריון ובמיוחד בטרימסטר הראשון של ההיריון.
  • מנגנון פירוק של קלונקס (clonex) איטי יותר אצל העובר והתינוק, לכן תרופות אלו נמצאות בריכוז גבוה יותר בגופן.
  • עוברים שנחשפו לקלונקס (clonex) בטרימסטר השלישי רגישים יותר לתופעות גמילה אחרי הלידה.
  • קלונקס (clonex) מופרשת לחלב האם ויכולה לגרום להאטה פסיכומוטורית ואפטיה אצל התינוק. במידה וקיים צורך להשתמש בקלונקס (clonex) בזמן הנקה, עדיף תרופה כמו ואבן (vaben) הפועלת לפרק זמן קצר בלבד.

לסיכום

קלונקס (clonex) הינה תרופה הנמצאת בשימוש נרחב. היא יעילה מאוד בטיפול של תופעות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות של החרדה. השימוש העדיף הוא לתווך קצר ובמינונים לא גבוהים. השימוש הממושך מומלץ רק בתסמונות מסוימות (כמו בטיפול של הפרעת פאניקה של התקפי חרדה). קלונקס (clonex) יכולה לגרום להתרגלות ולעיתים רחוקות יותר גם להתמכרות. יש להשתמש בתרופה זאת תחת השגחה רפואית.

 

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר

    צרו קשר

      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס

        דילוג לתוכן