תסמונת פוסט טראומטית וזוגיות
כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס
פוסט טראומה היא תופעה שכיחה בישראל, ועל פי נתוני משרד הבריאות כ-1 מתוך 10 ישראלים יחווה תסמונת פוסט טראומטית בשלב מסוים במהלך חייו. כאשר תסמונת פוסט טראומטית היא מורכבת והופכת לכרונית, יש לתופעה תסמינים רבים המשפיעים באופן משמעותי על חיי האדם ומשפחתו הקרובה.
כדאי לדעת כי אדם הסובל מתסמינים ומסימפטומים פיזיולוגיים ונפשיים יותר מחודש לאחר אירוע טראומטי מסוים, ייאובחן כסובל מתסמונת פוסט טראומטית. אם בנוסף לסימפטומים פוסט טראומטיים האדם סובל גם מתסמינים פסיכיאטריים נוספים כמו דיכאון, חרדה, או פסיכוזה, הוא סובל תסמונת פוסט טראומטית מורכבת (C-PTSD). התסמינים הקשים של התופעה יכולים להשפיע על מערכת היחסים עם בן או בת הזוג, על הקשר עם הילדים וכל תפקודו של האדם מבחינת קריירה, תפקוד, שינה, תחלואה, קשרים חברתיים ועוד.
יש קשר הדוק בין פוסט טראומה וזוגיות. נפגעי טראומה יכולים לפתח תלות מוגזמת בבני הזוג שלהם, להתקשות בוויסות רגשי, לאבד עניין בפעילויות עם בני הזוג ושאר בני המשפחה, לסבול מנטייה להתפרץ ולכעוס בקלות. נפגעי פוסט טראומה מוצפים רגשית וכתוצאה יכולים להתפתח עימותים רבים בבית בדרך כלל על עניינים פעוטים, ויש הבוחרים להתרחק מבני הזוג והמשפחה, להתעלל, להטיח ביקורת ללא הפסקה ועוד. כמו כן, יש נטייה לפתח התמכרויות שונות אצל הסובלים מפוסט טראומה מורכבת, והנטל על בני הזוג הוא עצום.
תסמינים לתופעה
לתסמונת פוסט טראומה מורכבת (C-PTSD) יש לא מעט תסמינים מוכרים, חלקם באים לידי ביטוי במערכות יחסים ובזוגיות. התסמינים המוכרים של פוסט טראומה מורכבת וזוגיות הם:
- קשיי ויסות רגשי.
- סיוטים מלווים בחלומות קשים מהאירוע הטראומטי.
- זיכרונות חודרניים המלווים בתחושת פחד ו/או אימה.
- התפרצויות זעם וכעס.
- תגובות דיסוציאטיביות שונות.
- רצון להימנע ממצבים העשויים להזכיר את האירוע הטראומטי.
- מצבי רוח המאפיינים חרדה ודיכאון.
- הסתגרות, רצון להתבודד, הימנעות מפעילויות משפחתיות.
- קשיי ריכוז והפרעות שינה.
- חוסר עניין בפעילות מינית.
- פיתוח תלות מופרזת בבן/בת הזוג.
- קושי לתפקד בעבודה ולשמור על המשרה.
- דימוי עצמי נמוך.
- קשיים מורכבים במערכות יחסים ובזוגיות.
מחקרים רבים בדקו קשר בין פוסט טראומה וזוגיות, כך לדוגמה בשנת 2013 פורסם מחקר מעמיק ומקיף במגזין ScienceDirect שבדק הקשר בין PTSD לבין מערכות יחסים וזוגיות. המחקר בדק יוצאי צבא שאובחנו כבעלי תסמונת פוסט טראומטית מורכבת (C-PTSD). החוקרים גילו כי יש קשיים רבים בזוגיות, חוסר שביעות רצון של בני הזוג מהמצב הקיים, ותחושות קשות בין בני הזוג, כמו חוסר אמון ונמצאו גם עדויות להתעללויות.
כאשר אחד מבני הזוג סובל מתסמונת פוסט טראומטית מורכבת וכרונית יש לכך השפעה רבה על מערכת היחסים, ובמחקרים החדשים שבדקו את הנושא עולה כי התסמונת יכולה להשפיע על הזוגיות בדרכים רבות ומגוונות כגון:
- קשיי ויסות רגשי.
- תלות מופרזת בבני הזוג.
- בן הזוג שאינו סובל מפוסט טראומה נדרש להתהלך בבית כאילו הוא הולך על ביצים על מנת שלא לפגוע ברגשותיו של בן הזוג הסובל מ-PTSD.
- חוסר עניין בפעילויות משותפות עם בן או בת הזוג.
- חוסר עניין ביחסים מיניים עם בן או בת הזוג.
- התפרצויות זעם וכעס כלפי בן/בת הזוג.
- ריחוק וביקורתיות.
- במקרים מסוימים יש מקרי התעללות.
- ציפייה מבני הזוג שיהפכו למטפלים – דבר המביא למתח רב ולקושי לנהל זוגיות בריאה ותומכת הדדית.
סיבות לתופעה
תסמונת פוסט טראומה מורכבת וזוגיות נחשבת למצב רפואי מורכב וקשה, ובני הזוג נדרשים לכלים ומיומנויות שיאפשרו להם לסייע לבן הזוג הסובל מפוסט טראומה. מערכת יחסים יציבה וחזקה מסייעת מאוד לבן הזוג הסובל מפוסט טראומה מורכבת, לעומת זאת מערכת יחסים בעייתית עלולה לגרום לקשיים רבים לבני הזוג, ולא מעט זוגות נפרדו והתגרשו עקב התופעה.
התסמונת הפוסט טראומטית מורכבת (C-PTSD) מתפתחת בעקבות טראומות נפשיות ופיזיות שונות. בדרך כלל התופעה מתרחשת על רקע של אירוע טראומטי מורכב כמו ילדות קשה, התעללות במשפחה, ניצול מיני וכיוצא בזה. כמו כן, בחיים המודרניים אנשים רבים מתמודדים עם אירועים טראומטיים המהווים איום של ממש על היציבות והביטחון של חיי האדם, ההתמודדות המורכבת גורמת לקשיים פיזיים ורגשיים. כך לדוגמה מעורבות במלחמה, אירוע טרור, תאונת דרכים קשה, פיגוע, מחלה פיזית קשה וטיפול רפואי פולשני, אסונות טבע או מוות של אדם קרוב – כל אלו ועוד עלולים לגרום להתפתחות תסמונת פוסט טראומטית מורכבת (C-PTSD) וחשוב לעבור אבחון מקצועי ולקבל טיפול מתאים, כאשר גם בני הזוג של האדם הסובל מהתסמונת זקוקים לעזרה ולתמיכה.
דרכי טיפול – איך ניתן לעזור לבן זוג עם PTSD?
יש שיטות טיפול יעילות המסייעות לאנשים הסובלים מתסמונת פוסט טראומטית מורכבת (C-PTSD). עם זאת, יש מצבים מאתגרים מאוד בהם הטיפול פחות יעיל, ובמצבים אלה התמיכה המשפחתית, בדגש על התגייסות בני הזוג, היא מהותית וחשובה מאוד. PTSD משפיע על האדם הסובל מהתסמונת ועל הסובבים אותו, לכן המשפחה חייבת לקחת חלק פעיל בתמיכה לאדם, אך בני הזוג והמשפחה הקרובה זקוקים גם הם לטיפול ולתמיכה רגשית.
כדי לסייע לבן זוג עם PTSD מומלץ להקפיד על הכללים הבאים:
- לא להאשים את האדם בסימפטומים מהם הוא סובל.
- להימנע מהקטנת חומרת הבעיה והסימפטומים.
- לעודד את בן הזוג לפנות לטיפול מקצועי.
- להפנות אדם הסובל מ-PTSD עם מחשבות אובדניות לקבל טיפול ממומחה.
- לא להחזיק בבית כלי נשק או אמצעים אחרים בהם ניתן להשתמש לפגיעה עצמית.
- לעודד את בן הזוג לשוחח על רגשותיו.
- לפנות לטיפול זוגי.
- להימנע מטריגרים העלולים להפריע לבן הזוג.
- להיות רגישים ואמפטיים כלפי בן הזוג.
הטיפול המקצועי המומלץ לאנשים עם PTSD הוא שילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול ממוקד בפוסט טראומה. טיפול שיחתי נחשב ליעיל במיוחד, וניתן לשלב גם טיפול התנהגותי קוגניטיבי, EMDR, טיפול ממוקד טראומה, טיפול בקנביס ועוד.
החלמה והתמודדות בזמן טיפול
אנשים המאובחנים עם תסמונת פוסט טראומטית מורכבת (C-PTSD) סובלים מתופעות והפרעות פסיכיאטריות נוספות כמו חרדה, דיכאון מג’ורי ומצבים פסיכוטיים. ההתמודדות עם PTSD מורכב אינה קלה ודורשת התייחסות מקצועית נכונה ומותאמת אישית, ולרוב הטיפול יהיה אינטנסיבי יותר.
בתקופת הטיפול ולאחריו, בני הזוג נדרשים לשתף פעולה ולקחת חלק פעיל בתהליך. עליהם לסייע לבן הזוג הסובל מפוסט טראומה, ולרוב הם זקוקים לתמיכה ולכלים מאנשי המקצוע.
כאמור, הטיפול היעיל והמומלץ כיום הוא שילוב בין טיפול תרופתי לבין טיפול פסיכולוגי שיחתי. יש להתאים טיפול פרטני וכולל בו משתתפים אנשי מקצוע שונים, לרבות פסיכולוגים ופסיכיאטרים. הטיפול התרופתי מוכח כיעיל, אך יש הנמנעים מתרופות בגלל סיבות שונות, לכן חשוב לעודד את המטופל לקחת את התרופות מאחר והן מסייעות ומשפרות את מצבו באופן מהיר וניכר.
כמו כן, כדאי לשלב בין טיפול שיחתי לאדם המאובחן עם PTSD לבין טיפול זוגי ו/או משפחתי. מומלץ לבני הזוג להשתתף בקבוצות תמיכה כדי לשתף את תחושותיהם, ללמוד מאחרים, לקבל כלים להתמודדות עם התסמינים המאפיינים את התסמונת.
המומחיות של פרופסור גרינהאוס בטיפול פוסט טראומה וזוגיות
פרופסור לאון גרינהאוס, מייסד מיינד קליניק, פרופסור אמריטוס של האוניברסיטה העברית בירושלים, הוא פסיכיאטר מומחה ובעל ידע וניסיון רב שנים. פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית ובקטמין, פיתח שיטת טיפול עדכנית המתאימה למצבי פוסט טראומה וזוגיות. הגישה הטיפולית שלו משלבת בין תרופות פסיכיאטריות יעילות לבין טיפול פסיכותרפיה הממוקד בפוסט טראומה ובמערכת היחסים של המטופל, כולל תמיכה לבני הזוג והמשפחה. בהתאם לצורך הוא משלב בתוכנית הטיפול שיטות נוספות המוכחות מחקרית כיעילות במיוחד.