vhjgfhgfh

 

עמוד הבית > מאמרים בנושא דיכאון > מצבי דיכאון שטופלו בהצלחה. מאת ד”ר לאון גרינהאוס

מצבי דיכאון שטופלו בהצלחה. מאת ד”ר לאון גרינהאוס

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

אין כמו ניסיון כדי להחליט על הדרך הטובה ביותר בטיפול בדיכאון קליני. , מומחה בעל שם עולמי בתחום הטיפול של דיכאון, כותב על מקרים שהוא טיפל בהם במשך השנים והאופן בו הטיפול החזיר את החולים לתפקוד מלא. פרופ’ לאון גרינהאוס רוצה לציין שהאדם שסובל מדיכאון קליני צריך לקבל את המחלה הזאת כמו כל המחלות האחרות. הכלל אומר שאם האדם סובל מדיכאון פעם ראשונה בחייו, עליו להמשיך עם הטיפול שהחזיר אותו למוטב, למשך חצי שנה. במידה והאדם סבל מיותר מגל דיכאוני אחד בחייו, ובמיוחד עם הוא סבל מ -3 או יותר גלים בחיים, עליו לקבל את העובדה שעדיף להמשיך בטיפול התרופתי נוגד הדיכאון בכדי למנוע גלים נוספים.

פרופ’ גרינהאוס מציין שהוא נפגש הרבה מאוד עם התופעה שחולים שהבריאו מדיכאון, מתחילים על דעת עצמם להקטין את המינונים של התרופות, “רק קצת” הם אומרים. דרך זו אינה טובה. ההשפעה החיובית של התרופה קשורה ישירות לרמה שלה בדם. כאשר מורידים את המינון למעשה מקטינים את הרמה בדם, וכך את השפעת התרופה. חשוב לא לעשות זאת, ממשיך , מאחר והגלים החוזרים של דיכאון יכולים להיות קשים יותר ומורכבים יותר לטיפול.

פרופ’ גרינהאוס פסיכיאטר מומחה רוצה לתאר מקרה של טיפול בדיכאון קליני קשה, שלמרות כשלונות טיפוליים קודמים, הוא הצליח לבנות קו טיפולי מתאים שאיפשר לאדם לצאת ממצבו הקשה. המקרה שעליו פרופ’ גרינהאוס מדבר מתייחס לגבר בשנות ה 50 של חייו שהתגורר בחו”ל ונשא תפקיד משמעותי במערכת הפיננסית. הוא סבל מגלים של דיכאון בעברו, גלים שטופלו תרופתית ועברו כעבור מספר חודשים. הוא הצליח תמיד לחזור לתפקוד מלא בכל המובנים. הגל הנוכחי, החל כ -3 שנים לפני פנייתו לפרופ’ גרינהאוס ולא הגיב כפעמים קודמות. תארו לעצמכם להיות 3 שנים בדיכאון בעוצמה משתקת כזאת, שלא מאפשרת ריכוז בעבודה, שמוציאה כל חשק לעשות דברים ומנטרלת את יכולת ההנאה. כאשר אותו חולה הגיע לפרופ’ גרינהאוס הוא דיווח על כך שהיה צריך להתפטר מהעבודה מאחר ולא עמד בדרישות שלה.  הוא היה מיואש לגמרי, ולא האמין שאי פעם יצליח לצאת מהמצב הדיכאוני. אשתו הייתה מודאגת מאוד מהאפשרות שהוא ישים קץ לחייו.

פרופ’ גרינהאוס מתוודה שהטיפול  של אותו חולה לא היה פשוט. לטפל בחולה שעבר דרך קלינית כה ארוכה ושקיבל בגל הנוכחי טיפולים שונים שלא הצליחו, ובנוסף, מדווח על מחשבות אובדניות, זו לא משימה קלה. פרופסור לאון גרינהאוס מתאר תקופה של כ 6 חודשים בה הוא הרכיב “קוקטייל” תרופתי שבסופו של תהליך איפשר לאדם לחזור לתפקוד משמעותי. הוא לא חזר לעבודתו הקודמת בחו”ל אבל הצליח למצוא עבודה מתאימה בארץ. אחרי שהשתפר התרגש החולה מהחזרה של היכולת להנאה מהחיים ומהמשפחה. חוסר הנאה, שבשפה מקצועית, נקראת אנהדוניה- הוא אחד מהסימפטומים הקשים לשאת בדיכאון. תתארו לעצמכם, אומר פרופ’ גרינהאוס, שיש לכם ילדים או נכדים, הבאים לבקר אתכם, ואתם פשוט לא מרגישים אליהם כלום, כאילו יש לכם אבנים בחזה ולא רגשות. היעדר תחושות הינה תופעה קלסית של הדיכאון הקליני הקשה, מוסר פרופ’ גרינהאוס. יש למטפל הנאה מקצועית גדולה  כאשר הוא מתחיל לראות את השינוי הרגשי החיובי אצל החולה. פרופ’ גרינהאוס מציין שההצלחה של הטיפול הייתה קשורה לשילוב של תרופות המשפיעות על מערכות ביולוגיות שונות במוח, במסגרת של טיפול פסיכיאטרי תומך ומכיל.

חולה זה במעקב של פרופ’ גרינהאוס כבר יותר מ- 5 שנים, והוא מגיע לביקורת כל 6 חודשים. החלק המרכזי של השיחה מוקדש לחשיבות המשכיות הטיפול “ללא משחקים עם המינון”

קרא עוד : חוות דעת פסיכיאטרית
קרא עוד : ביקורי בית

 

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס


        דילוג לתוכן