טגרטול (Tegretol)
כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס
טגרטול (Tegretol) הינה תרופה המכילה חומר פרמקולוגי בשם קרבמזפין (Carbamazepine). לתרופה תחליפים גנריים בשמות שונים כמו טריל (Teryl) וטימוניל (Timonil). התרופה נמצאת בשימוש בנוירולוגיה ובפסיכיאטריה. בנוסף, קיימת תרופה בשם טרילפטין (Trileptin) המכילה אוקסקרבזיפין (Oxcarbazepine), שהיא תרופה דומה לטגרטול, (Tegretol) עם פחות תופעות לוואי.
במאמר זה אתייחס לנקודות החשובות בטיפול בטגרטול (Tegretol). המאמר מיועד לתת הדרכה כללית על התרופה. הוא אינו תחליף לדיון מעמיק עם פסיכיאטר המטפל או לקריאת עלון למטופל שמצורף לתרופה.
לאיזה משפחה משתייך טגרטול
טגרטול משתייך לקבוצה התרופות נוגדות אפילפסיה הנמצאות בשימוש גם כטיפול במאניה דפרסיה (הפרעה ביפולרית).
מהו מנגנון הפעולה של התרופה?
מנגנון הפעולה של התרופה מתבסס על חסימה של קולטני גלוטמט ושל תעלות מלחים בתא העצב (תעלות אלו מאפשרות יצירת חשמל אלקטרו כימי בתוך התא). באפילפסיה התרופה מונעת את ההתפרצות החשמלית שמובילה לפרכוסים האופייניים של המחלה.
באלו מצבים קליניים משתמשים בטגרטול?
טגרטול נוסה בטיפול של מאניה דיפרסיה כבר בשנות ה 60 של המאה הקודמת. היום טגרטול הינו קו שני בטיפול של המצבים הבאים:
- מצבים מאניים
- בדיכאון של המאניה דיפרסיה
- במניעת של גלים חוזרים של המאניה דיפרסיה.
רק אם תרופות אחרות לא נשאו פרי משתמשים בטגרטול. בנוסף יש לטגרטול שימושים בנוירולוגיה (אפילפסיה, כאב ראש, כאבים בגפיים), אך שימושים בנוירולוגיה לא כלולים במאמר זה.
איך משתמשים בתרופה טגרטול?
טגרטול מיוצר במספר צורות:
- טבליות רגילות של 200 מג
- טבליות בשחרור משהה בשם טגרטול CR בריכוז של 200 ושל 400 מג.
- כסירופ של 250 ס”ס בריכוז של 2 אחוז
טריל מיוצר כ: - כדורים של 200 מג בלבד
טימוניל מיוצר: - כדורים של שחרור מושהה של 300 ושל 600 מג
טרילפטין מיוצר כ: - כדורים של 300 ו 600 מג
הטבליות בשחרור מושהה הן עדיפות. מתחילים ב 200 מג פעמים ביום. מעלים ב 200 מג ליום עד פעמיים בשבוע תוך התחשבות בתופעות הלוואי. המינון של טגרטול נקבע על פי רמתו בדם. יש לחזור על בדיקת הרמה בדם של הטגרטול מספר פעמים במהלך הטיפול. הרמה המומלצת נע בן 4-12 מיקרוגרם לליטר.
טגרטול הינה תרופה הדורשת מעקב של בדיקות דם. הבדיקות חשובות כדי לוודא את רמת התרופה בדם וכדי לוודא שאין השפעה שלילית על כדוריות הדם, על תפקודי הכבד או על רמת הנתרן.
מהן תופעות הלוואי של טגרטול?
טגרטול הינה תרופה היכולה לגרום לתופעות לוואי משמעותיות גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. מובאות בהמשך תופעות הלוואי השכיחות יותר. יש לבדוק עם הפסיכיאטר המטפל ובעלון למטופל פירוט נרחב יותר של התופעות האפשריות.
מערכת העצבים המרכזית: עייפות וישנוניות. אטימות קוגניטיבית, כאבי ראש, רעד וקשיים בהליכה והפרעות בראיה. תופעות לוואי אלו מוקצנות כאשר עולים במינון במהירות וגם כאשר הרמה בדם גבוהה. חלק קטן של מטופלים הנוטלים טגרטול יכולים לחוש החמרה דיכאונית והופעה של מחשבות אובדניות בתחילת הטיפול. רמות גבוהות בדם יכולות להוביל לאי יציבות והפרעות בקואורדינציה. במידה ותופעות אלו מופיעות יש להיזהר מאד בזמן נהיגה.
מערכת העיכול: יובש בפה, בחילות, עצירות
עור וריריות: פריחה בדרגות שונות של חומרה מופיעה אצל 10-15% מהמטופלים. פריחה זאת יכולה להיות מסוכנת. אובדן שיער עד התקרחות. מטופלים יכולים להיות רגישים לחשיפה לשמש. מומלץ להשתמש בקרם הגנה בדרגת הגנה גבוהה ביותר.
מערכת הדם: התרופה יכולה לגרום לירידה בכמות הכדוריות הלבנות, בכדוריות האדומות ובטסיות בדם. כפי שנכתב, השימוש בטגרטול מצריך מעקב של בדיקות דם
כבד: התרופה יכולה לגרום לעלייה באנזימי הכבד. עלייה זאת יכולה להיות משמעותית. השימוש בטגרטול מצריך מעקב של תפקודי כבד
מערכת אנדוקרינית (של הורמונים): הפרעות בווסת ונטייה לגרום לציסטות בשחלות, הפרעות בתפקוד המיני (כולל ירידה בחשק המיני, מוכנות ליחסי מין וההנאה מהיחסים המיניים), עלייה במשקל
מלחים בגוף: ירידה בנתרן בדם, שכיח יותר בגיל השלישי
מהן האינטראקציות הבין תרופתיות של טגרטול ?
טגרטול הינה תרופה עם אינטראקציות בין תרופתיות רבות. בכבד התרופה מזרזת את הפעילות של מספר אנזימי כבד המעורבים בפירוק של תרופות. כתוצאה מהשפעה זאת התרופה יכולה להוריד את הרמה בדם של תרופות אחרות. בכל מקרה של שימוש בטגרטול יש להתייעץ עם הפסיכיאטר המטפל בנושא אינטראקציות בין תרופתיות. חשוב לבצע בדיקות חוזרות של הרמות בדם של הטגרטול ושל התרופות הנוספות.
האינטראקציות החשובות יותר הן עם הקבוצות הבאות של תרופות:
- עם תרופות נוגדות קרישה ותרופות נגד הפרעות קצב הלב.
- עם תרופות נוגדות דיכאון ותרופות נוגדות פסיכוזה.
- עם תרופות לטיפול בסרטן.
- עם תרופות לטיפול בפטרת
- עם תרופות אנטי ויראליות
- עם גלולות נגד הריון
- עם תרופות לטיפול בכאב
- עם תרופות להפרעת קשב וריכוז
השימוש בטגרטול בהריון והנקה
לרוב טגרטול לא מומלץ בזמן ההיריון עקב סיכוי גבוה יותר למומי לידה. כמו כן, הוא לא מומלץ בזמן הנקה מאחר והוא יכול להימצא בחלב אם בריכוז גבוה. במידה ויש צורך בשימוש בתרופה בזמנים של היריון או של הנקה יש להתייעץ עם פסיכיאטר מומחה ועם המרכז לייעוץ תרופתי בזמן היריון.
השימוש בטגרטול בקליניקה של פרופ’ גרינהאוס
טגרטול הינה תרופה נוגדת אפילפסיה הנמצאת בשימוש בטיפול של ההפרעה הביפולרית. פרופ’ גרינהאוס יציע טגרטול כטיפול למטופל שתרופות אחרות לא סייעו לו או שנתנו תופעות לוואי משמעותיות. פרופ’ גרינהאוס ימליץ על עלייה איטית במינון של התרופה כדי למנוע תופעות לוואי. במהלך הטיפול המטופל יעשה בדיקות דם חוזרות פעם ב 2-3 שבועות הראשונים של הטיפול ובהמשך כל 3-6 חודשים.
המטרה של הבדיקות החוזרות היא לעמוד מקרוב על השפעות אפשריות של טגרטול על תפקודי הכבד, על המלחים בדם, ועל ספירת הדם. כמו כן בדיקות אלו יכללו מעקב אחר הרמה בדם של הטגרטול. תגובות עור של טגרטול עשויות להיות מסוכנות לכן מעקב קליני על תופעות בעור חיוני.
סיכום
טגרטול הינה תרופה נוגדת פרכוסים (אפילפסיה) הנמצאת בשימוש בטיפול של המחלה המאניה דפרסיבית. היעילות הקלינית היחסית נמוכה של התרופה וריבוי תופעות הלוואי גורמת לכך שהתרופה תימצא בשימוש מוגבל בפסיכיאטריה. המינון של התרופה נקבע דרך בדיקת רמת התרופה בדם. יש צורך במעקב של בדיקות דם עקב ההשפעות השליליות האפשריות של התרופה על ספירת הדם, תפקודי הכבד, המלחים בדם, ועוד. תגובות עוריות מסוכנות תוארו עם טגרטול, לכן חשוב להזהיר מטופלים על אופציה זאת ולבצע ביקורי מעקב אצל פסיכיאטר מטפל.