vhjgfhgfh

 

חרדת נטישה

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

חרדת נטישה היא תופעה מוכרת המוגדרת כפחד מפרידה או מאובדן של קשר משמעותי, בדרך כלל קשר עם אדם קרוב. התופעה מבוססת, לטענת החוקרים, על הקשר הטבעי שנוצר בין התינוק להוריו, ובעיקר לאמא שלו, אך חשוב לציין כי חרדת נטישה יכולה להופיע בכל גיל, גם אצל מבוגרים.
לפי הסטטיסטיקה אחד מתוך 13 אנשים סובל מתופעת חרדת נטישה, בדרגת חומרה כזו או אחרת. הסיבות לתופעה משתנות מאדם לאדם, אך לרוב ניתן למצוא גורמים מהילדות שהביאו להתפתחות החרדה. כך לדוגמה, רבים מהילדים הקטנים חוששים מפרידה מהוריהם והם עלולים לפתח חרדה בגלל הפחד המשמעותי ולסבול ממצוקה קשה. ההבדל בין התופעה אצל ילדים לבין תסמיני התופעה אצל מבוגרים מאופיין בצורת הביטוי והתסמינים של החרדה, אך יש פתרונות יעילים לבעיה, לכן כדאי לפנות לפסיכיאטר מנוסה או מטפל בתחום הנפשי.

מהי חרדת נטישה אצל מבוגרים?

חרדת נטישה אצל מבוגרים היא תופעה שכיחה יחסית, לפי הערכת המומחים כ-7% מהנשים והגברים סובלים מהתופעה בשלב כלשהו במהלך חייהם. התופעה מתאפיינת ברמת חרדה משמעותית בדרך כלל על רקע של חרדת פרידה מאדם קרוב או ממקום אהוב שהעניקו סוג של תחושת ביטחון. התופעה יכולה להתבטא גם באמצעות סימפטומים מוכרים של התקפי חרדה או הפרעת פאניקה.

פחד מנטישה הוא טבעי ומעיד על מנגנוני היקשרות של תינוקות, ילדים ושל האדם הבוגר. יש חוקרים הטוענים כי העדר תגובה לנטישה של אדם קרוב מעיד על בעיה התפתחותית אצל תינוקות וילדים בגיל הרך.

דפוסי חרדת הנטישה בזוגיות מעט שונים והם כוללים ביטויים כמו חשש מדחייה, האשמת בן או בת הזוג (או האשמה של אדם אחר), תחושת מחנק במערכת היחסים, היצמדות והישענות על בני הזוג כדי לשאוב עידוד, רוגע ואישור קבלה על ידי אדם אחר, ובמקרים רבים מערכת היחסים נקלעת למשבר בגלל הקונפליקטים הנובעים על רקע של חרדת פרידה ו/או חרדת נטישה בזוגיות.

תופעת חרדת נטישה מתבטאת בדרכים שונות ויש לה לא מעט ביטויים. אצל חלק מהאנשים התופעה מתבטאת בבכי משמעותי או היסטרי, דיכאון, התקפי פאניקה, הסתגרות והתבודדות, חוסר אונים בגלל החשש מאובדן אדם קרוב או מקום חשוב, דאגנות יתר, התקפי כעס וזעם, תוקפנות כלפי אחרים, תלותית באחר, ועוד. למידע נוסף על התקפי פאניקה מוזמנים להיכנס לעמוד הפרעת פאניקה

מה מאפיין את חרדת הנטישה אצל נשים וגברים?

יש מגוון רחב של סיבות העלולות לגרום לחרדת נטישה אצל נשים וגברים. במקרים מסוימים החרדה נובעת מאירועי עבר קשים, ואם אדם חווה חרדת נטישה בילדות שלא טופלה, החרדה צפויה להמשיך אצלו גם בתקופת הבגרות, ויש לכך השפעות על מבנה האישיות. ללא טיפול מקצועי בתופעה, האדם יתקשה להתמודד עם סיטואציות שונות, כמו גם סכנות, במהלך חייו, ומיומנויות החיים שלו עשויות להיות לוקות בחסר.

חרדת נטישה אצל נשים נחשבת למשמעותית מאוד בעיקר אצל אימהות. מחקרים בדקו את התופעה אצל אימהות צעירות והתגלה כי יכולת התפקוד שלהן נמוכה בהרבה בהשוואה לנשים ללא חרדת נטישה, ובנוסף הן מרגישות פגיעות מאוד, במיוחד בכל הקשור להתמודדות עם הילדים. כך לדוגמה, אמהות הסובלות מהתופעה יתקשו להשאיר את הילדים לבד או תחת השגחה של אדם אחר, כל דבר נראה להן מסוכן מאוד, ולרוב הן חוות מצבי רוח משתנים, רגישות יותר וקשיים בזוגיות.

דוגמאות לתסמיני חרדת נטישה:

נשים וגברים במערכת יחסים אינטימית יסבלו מקנאה מוגזמת, מרגישות יתר, מדאגנות בעוצמה גבוהה, מאובססיביות כלפי בן או בת הזוג, מתחושות כעס, והם עשויים להיות טרודים עם מחשבות על פרידה ולהגיב באופן לא נשלט ולא פרופורציונלי לתגובות ולמעשים של בני הזוג והילדים.

חרדת נטישה בקשר זוגי

נשים וגברים החווים חרדת נטישה בזוגיות מתקשים לנהל מערכת יחסים אינטימית לאורך זמן, וחלק מפתחים קשר זוגי המבוסס על יחסי אהבה ושנאה. בדרך כלל הזוגיות מהווה מקור לביטחון, ליציבות ולעקביות בחיים. חרדת נטישה אצל אחד מבני הזוג פוגעת במרקם העדין של מערכת היחסים הזוגית.

במערכות יחסים אצל זוגות שאחד מבני הזוג סובל מחרדת נטישה ניתן להבחין בדפוסים דומים כגון:

  • מחשבות טורדניות וחרדה מהותית על אובדן הקשר הזוגי.
  • תחושת שיתוק במערכת היחסים בגלל החרדה מנטישה של בן הזוג.
  • תלות מופרזת בבן או בת הזוג ונקיטת מניפולציות כדי לקבל תמיכה, חום ואישור מבן או בת הזוג.
  • בחירה לא מיטבית של בני זוג.
  • פחד עצום לאבד את בן או בת הזוג.

חרדת נטישה והפרעות אישיות אצל מבוגרים

חשוב לדעת כי חרדת נטישה אצל מבוגרים, נשים וגברים כאחד, מופיעה אצל אנשים עם הפרעות אישיות שונות. הסימפטומים של התופעה באים לידי ביטוי בעיקר בהפרעות האישיות הבאות:

  • הפרעת אישיות תלותית – הפרעת אישיות תלותית, באנגלית Dependent Personality Disorder, גורמת לתסמיני חרדה המופיעים בדרך כלל כאשר האדם נמצא לבד, לכן הוא מרגיש חסר אונים, מתקשה לקבל החלטות ומפתח תלות גבוהה באחרים כדי לשאוב ביטחון ותמיכה. עקב פרידה או אובדן, האדם עלול לפתח חרדה קשה המשפיעה על איכות חייו ויכולות התפקוד שלו.
  • הפרעת אישיות גבולית – הפרעת אישיות גבולית, באנגלית BPD, על רקע של חרדת נטישה, גורמת לתנודתיות תכופה במצבי הרוח והרגש של האדם, לשינויים תכופים בהתנהגותו, ולרוב הוא יפתח תלות רגשית וחרדה נטישה אימפולסיבית.

מה הגורמים העיקריים לחרדת נטישה?

גורמים פסיכולוגיים – פחד מאובדן של קשר קיומי מאדם, מקום או חפץ, טראומה בדרך כלל מתקופת הילדות וכדומה.

גורמים ביולוגיים – רמות נמוכות של סרוטונין ונוראדרנלין בגלל היעדר איזון כימי, התופעה גורמת להפרעות חרדה שונות ולדיכאון.

גורמים סביבתיים – החרדה מתפתחת בגלל אירועי חיים המעוררים מצבי דחק פסיכולוגיים כמו מוות של אחד מבני המשפחה, אובדן בעל חיים קרוב ואהוב, אסון שקרה במשפחה, גירושים של הורי הילד, מעבר למקום מגורים ולסביבה חדשה ועוד.

גורמים גנטיים ופיזיולוגיים – חרדת נטישה יכולה להתפתח בגלל גורמים גנטיים, ובמקרים מסוימים התופעה נובעת בגלל גורמים פיזיולוגיים. ילדים להורים הסובלים מהתופעה נמצאים בסיכון מוגבר לחרדת נטישה.

דרכי טיפול מומלצות

חשוב לעבור אבחון מקצועי כדי לזהות את תופעת חרדת הנטישה ולאתר את הגורמים שהביאו להתפתחותה. חשוב לזכור כי חרדת נטישה משבשת את יכולות התפקוד, פוגעת בזוגיות ומשפיעה לרעה על איכות חיי האדם.

כיום, הטיפול המומלץ ביותר לילדים ומבוגרים הסובלים מחרדת נטישה מבוסס על טיפול CBT וטיפול פסיכותרפיה, בעיקר טיפול התנהגותי קוגניטיבי. בהתאם לצורך, לתסמינים ולפגיעה בתפקודי האדם, ניתן לשלב גם טיפול תרופתי כדי להקל על סבלו של האדם ולסייע לו.

הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוא קצר מועד, זהו טיפול ממוקד ואפקטיבי המאפשר למטופלים הסובלים מחרדת נטישה להתגבר על התופעה, לזהות התקפי חרדה בזמן ולנהל חיי שגרה תקינים.

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר


    צרו קשר


      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס


        דילוג לתוכן