דפלפט (DEPALEPT)
כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס
דפלפט (DEPALEPT) הינה תרופה המשתייכת לקבוצת התרופות המוכרות כנוגדות פרכוסים שפעילה גם כמייצבת מצב הרוח (יעילות בטיפול של מאניה דפרסיה). החומר הפרמקולוגי הפעיל בתוך התרופה הינו חומצה וולפרוית (VALPROIC ACID). התרופה נמכרת בישראל בשמות נוספים לדפלפט (DEPALEPT), שמות כמו דפלפט כרונו (DEPALEPT CHRONO) וולפורל (VALPORAL).
מאמר זה נכתב כהדרכה ראשונית למטופל ואינו תחליף לדיון עם הרופא המטפל או קריאת העלון למטופל המצורף לתרופה. במצבים פסיכיאטרים רצוי לפנות לפסיכיאטר מומחה.
איזו משפחה משתייכת דפלפט (DEPALEPT)
התרופה דפלפט (DEPALEPT) משתייכת לקבוצת התרופות עם פעולה קלינית נגד פרכוסים (מחלת הנפילה-אפילפסיה) וכמאזנות מצב רוח. היא נמצאת בשימוש בילדים, בבני נוער ובמבוגרים.
מהו מנגנון הפעולה של התרופה?
- מנגנון הפעולה ידוע באופן חלקי. הפעילות במערכת העצבים המרכזית מתרכזת בהשפעה על:
- עידוד הפעילות של קולטני GABA, קולטנים אלו בעלי השפעה הממעיטה את הפעילות (אינהיביטורית) באזורים שונים במוח
- חסימה של תעלות הנתרן והסידן בתאי המוח (כך משפיעים על יצירת הפעילות האלקטרו כימית במוח)
- חסימה של קולטנים שמעודדים פעילות אלקטרו כימית מוחית כמו גלוטמט (GLUTAMATE)
- הפעילות הגנתית בתוך גרעין תא העצב. השפעה זו יכולה להסביר את היכולת של דפלפט ((DEPALEPT למנוע פרכוסים וגם למנוע גלים של דיכאון או מאניה
באלו מצבים קליניים משתמשים בדפלפט (DEPALEPT)
השימושים הפסיכיאטריים של דפלפט כוללים את המצבים הקליניים הבאים:
- כטיפול יחיד או משולב עם תרופות נוגדות פסיכוזה במאניה חריפה
- בטיפול מונע של המחלה המאניה דפרסיה מסוג I ומסוג II
- בתסמונות של כאבי ראש
- במצבים קליניים של קושי בשליטה על התנהגות תוקפנית
- כטיפול משולב במצביים של דיכאון של המאניה דפרסיה
איך משתמשים בתרופה דפלפט
בישראל ניתן להשיג את חומצה ולפרואית בשמות הבאים: דפלפט ((DEPALEPT, דפלפט כרונו (DEPALEPT CHRONO) וולפורל (VALPORAL).
- דפלפט נמכר בכדורים של 200 ו 500 מג, בסירופ בריכוז של 200 מג ל 5 מיליליטר ובנוזל בריכוז של 200 מג למיליליטר
- דפלפט כרונו נמכר בכדורים של 500 מג
- ולפורל נמכר בכדורים של 200 מג ובסירופ של 200 מג ל 5 מיליליטר
השימוש בחומצה ולפרואית בכל צורותיה דומה. אלו הן ההנחיות הכלליות לטיפול:
- במאניה חריפה אפשר להעלות את המינונים של דפלפט בצורה מהירה יותר. קיימת שיטה מיוחדת בשם העמסת דפלפט שתוסבר על ידי הפסיכיאטר המטפל במידה וצורה זו עומדת על הפרק.
- במצבים דיכאוניים או של ייצוב מצב הרוח, מתחילים את הטיפול עם מינון של 200 מג פעמיים ביום ומעלים בצורה הדרגתית ב 200 מג כל 5-7 ימים עד הגעה למינון הטיפולי.
- המינון הטיפולי של דפלפט בכל המצבים הקליניים נקבע סופית לפי רמתו בדם. הרמה המומלצת היא של 70-100 מיקרוגרם לליטר. המינון שנותן רמה זאת משתנה מאדם לאדם והוא יכול להיות מ-800 מג עד 2000 מג או יותר
- יש לבצע את בדיקת הרמה בדם מבלי לקחת את הטיפול באותו בוקר של הבדיקה.
- בחודשים הראשונים של הטיפול יש לבצע בדיקות דם כלליות ובדיקות לרמה של דפלפט מספר פעמים. בטיפול הממושך עם דפלפט מבצעים בדיקות תקופתיות
מהן תופעות הלוואי של דפלפט
דפלפט הינה תרופה בעלת השפעה קלינית טובה מאוד. תופעות הלוואי יכולות להיות משמעותיות ולעיתים אף מסוכנות. לכן יש צורך להיות במעקב של רופא מוסמך למשך הטיפול ולבצע בדיקות דם בסמוך לתחילת הטיפול וכן בתקופת המעקב.
מערכת העצבים המרכזית: עייפות, ישנוניות, קהות מחשבתית, כאבי ראש ורעד. רמות גבוהות של דפלפט גורמות ליותר תופעות לוואי. בשימוש הממושך יש מקרים בהם נרשמת ירידה בזיכרון עד לחשד להופעת שיטיון (דמנציה). הפסקת הדפלפט מחזיר את התפקוד הקוגניטיבי לנורמה
מערכת העיכול: בחילות בתחילת הטיפול, הקאות לעיתים רחוקות
עור: פריחה שיכולה לעיתים רחוקות מאוד להגיע לממדים מסוכנים. בנוסף אובדן שיער יכול להופיע בסביבות 10% של המטופלים
מערכת הדם: ירידה בטסיות הדם
כבד ולבלב: התרופה יכולה לגרום לעלייה מתונה ולא משמעותית של אנזימי כבד אבל יש מקרים של פגיעה משמעותית בתפקודי הכבד (לכן חשוב לבצע בדיקות דם תקופתיות וכל מספר חודשים בעת המעקב). ישנם מצבים של דלקת (לפעמים כרונית) של הלבלב בתחילת הטיפול, או אחרי תקופות ארוכות של טיפול. תופעה נדירה הינה עלייה בריכוז האמוניה בדם
מערכת ההורמונים: שינויים במחזור החודשי באחוז גבוה של נשים, הופעת ציסטות בשחלות שלפעמים מתלווה לעלייה בהורמונים הגבריים, דבר שמאובחן כסינדרום של ציסטות רבות בשחלות. כמו כן עלייה במשקל
מה מרגיש המטופל כאשר דפלפט מתחיל להשפיע?
לא מומלץ להפסיק באופן פתאומי את התרופה. כפי שמתרחש עם תרופות נוגדות אפילפסיה אחרות, הפסקה פתאומית של דפלפט יכולה לגרום להופעת פרכוסים, לחזרה של המאניה או של הדיכאון. שינויים בטיפול יש לבצע תוך התייעצות עם גורם מטפל, רצוי פסיכיאטר.
מהן התופעות של הפסקה פתאומית של דפלפט
מנגנון הפעולה של קונצרטה הינו קרוב למנגנוני הפעולה של תרופות רבות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, לכן יש צורך בהדרכה של מטופלים הנוטלים תרופות נוגדות דיכאון, תרופות מייצבות מצב הרוח, תרופות נוגדות חרדה ותרופות נוגדות פסיכוזה על אינטראקציה אפשרית עם קונצרטה.
מאחר ומאגרי מידע על תופעות לוואי של תרופות מתעדכן בתדירות גבוהה, רצוי שהרופא המטפל יבדוק אינטראקציות בין תרופתיות כאשר הוא ממליץ למטופל ליטול קונצרטה.
אילו אינטראקציות בין תרופתיות יש לדפלפט
אינטראקציות של דפלפט עם תרופות אחרות יכולות להתרחש בכל השלבים של השפעת התרופה על הגוף. מהספיגה במערכת העיכול, למעבר הראשוני והשניוני בכבד, לריכוז שלו בדם ולכניסה של התרופה למערכת העצבים המרכזית. על המטפל לדאוג לרשימה שלמה של תרופות שהמטופל נוטל ולבדוק אינטראקציות בין תרופתיות.
האינטראקציות החשובות הם עם אלכוהול, סוגים שונים של אנטיביוטיקה, תרופות אחרות נוגדות אפילפסיה, תרופות נוגדות דיכאון ותרופות נוגדות פסיכוזה. אינטראקציות אלו יכולות להשפיע על רמת התרופה בדם וגם על תופעות הלוואי. לדוגמא, אינטראקציה עם התרופה למיקטל יכולה לגרום לשינוים ברמה בדם וגם בשכיחות של התופעות העוריות.
שימוש בדפלפט בהיריון והנקה
תרופה זאת אסורה בהיריון. היא יכולה לגרום למומי לידה בשכיחות יחסית גבוהה וכמו כן לירידה במנת המשכל ולתפקוד הקוגניטיבי של הילוד. עם זאת, ההנקה בזמן לקיחת דפלפט ((DEPALEPT מותרת אך יש צורך להיות ערים לעובדה שהתרופה יכולה להשפיע על תפקודי כבד של היילוד.
האם דפלפט תרופה עבורך?
הבחירה בדפלפט כטיפול של מאניה דפרסיה תיעשה אחרי שיקולים מקצועיים הקשורים למצב הקליני שלך. דפלפט כתרופה, מתאימה לכל השלבים של ההפרעה המאניה דפרסיה.
היא יכולה להינתן לבדה או בשילוב עם תרופות אחרות. אחרי תחילת הטיפול יהיה מאוד חשוב להישאר בקשר עם הפסיכיאטר המטפל כדי להעריך את השפעות הטיפול. הפסיכיאטר יכוון אותך לבצע את בדיקות הדם המתאימות כדי להעריך את רמת התרופה בדם וכדי לוודא שהיא לא גורמת להפרעות כלשהן בתפקוד הגופני שלך. אחרי שהתרופה הוכיחה את עצמה ושיפר את מצבך הפסיכיאטר המטפל ידון אתך על אורך הטיפול.
סיכום
השימוש הפסיכיאטרי של דפלפט מתרכז בטיפול של ההפרעה הביפולרית, היכנסו למידע על ההפרעה לחצו. התרופה מאוד יעילה קלינית אבל יש לה פרופיל תופעות לוואי יחסית רחב. עובדה זאת גורמת לכך שהתרופה עלולה להשפיע על איכות החיים של המטופל ועל הממדים הפיזיולוגיים. התרופה אסורה בהיריון עקב השפעותיה על מומי לידה ועל התפקוד הקוגניטיבי של היילוד. מומלץ להיות במעקב תקופתי של מומחה בטיפול של ההפרעה הביפולרית, רצוי פסיכיאטר.