vhjgfhgfh

 

אטנט (ATTENT)

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

אטנט הינו השם המסחרי של תרופה המכילה שילוב של מלחים של אמפטמין. האטנט נמצא בשימוש כטיפול בהפרעת קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder-ADHD) בילדים ונוער וגם במבוגרים. לרוב, בישראל ניתנת תרופה זאת כאשר יש תופעות לוואי או חוסר תגובה לטיפול בריטלין. במאמר הנוכחי אתייחס לשימוש של אטנט באוכלוסייה של מטופלים מבוגרים.

מאמר זה נועד לתת מידע והדרכה כללית על התרופה. הוא אינו תחליף לדיון מעמיק עם הפסיכיאטר המטפל או קריאת העלון המצורף לתרופה.

מהם השימושים של אטנט (ATTENT) ?

אטנט נמצא בשימוש במצבים הקליניים הבאים:

  • טיפול בהפרעת קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות
  • במחלת הנרקולפסיה (Narcolepsy) שהיא הפרעה נוירולוגית נדירה הכוללת התקפות של הירדמות בלתי נשלטת במשך היום
  • שימושים נוספים שאין עדיין עבורם אישור של משרד הבריאות אך נמצאים בשימוש קליני
  • תסמונות של עייפות או ישנוניות
  • מצבים מסוימים של דיכאון עמיד
  • מטופלים בגיל הגריאטרי עם תסמינים של דיכאון ועייפות

ראה אבחון של הפרעת קשב וריכוז באתר של פרופ’ גרינהאוס

מה הוא מנגנון הפעולה של אטנט?

הפעילות הנוירו כימית של האטנט כוללת הגברת ההפרשה של דופמין ונוראפינפרין מהתא הפרה סינפטי, עיקוב הקליטה החוזרת של מוליכים אלו והעצמת ההשפעה של מוליכים אלו על התא הפוסט סינפטי.

סוגיית ההתמכרות לתרופות ממריצות כנראה קשורה להשפעה מוגברת על הדופמין המופיעה באזור במח בשם הגרעין האקומבנס (nucleus accumbens). גרעין זה מרכזי במעגל של מערכת התגמול במוח.

מה הן ההשפעות הקליניות של האטנט ?

האמפטמינים הינן תרופות ממריצות. ההשפעה על המוח מגבירה את יכולת הריכוז, מקטינה את הפרעת הקשב, מווסתת את המוטיבציה ומגבירה את יכולת השליטה על דחפים. פעולות אלו מושגות דרך השפעת התרופה על המוליכים העצביים דופמין ונוראפינפרין.

מבחינה קלינית המטופלים מדווחים על שיפור בתחומים רבים במיוחד בתפקודים ניהוליים הקשורים לעונה הקדמית של המוח ובזיכרון. אלו חלק מהשיפורים עליהם מדווחים מטופלים:

  • ביכולת ללמוד
  • ביכולת לסיים פעולות וצמצום אי הסדר
  • ביכולת הקשבה ובניהול ישיבות עם אחרים
  • עלייה ביכולת לנהל דיונים
  • ביכולת לקבוע סדרי עדיפות
  • להיות פחות תזזיתיים
  • ירידה בתגובת של כעס
  • שליטה טובה יותר בדחף לאכול

שיפורים אלו ניכרים גם בתוצאות של מבחנים נוירו קוגניטיביים שמבצעים למעקב אחרי התגובות לתרופות אלו

מה ההבדל בין אטנט לבין אמפטמין מיקס (mixed amphetamine salts)?

שתי התרופות כוללות אותם החומרים של אמפטמינים מעורבים אבל מהירות ומשך השפעתם שונה בין התרופות. השפעת האטנט מורגשת במהירות רבה יותר (כעבור שעה אחרי לקיחת המנה) וחולפת תוך 4-6 שעות. לעומת זאת, השפעת האמפטמין מיקס מופיעה בצורה איטית יותר ונמשכת כ 10-12 שעות.

איך משתמשים באטנט?

האטנט מגיע במינונים של 10, 20 ו 30 מג’. השפעת האטנט היא לטווח של 4-6 שעות, לכן לרוב נוטלים 10 מג’ פעמים ביום. אפשר בהמשך לבדוק האם יש צורך במינון גבוה יותר של התרופה. עדיף לא ליטול בשעות הצהרים המאוחרות עקב השפעה אפשרית על השינה.

בהמשך הטיפול הפסיכיאטר המטפל יבדוק צורך במינון גבוה יותר של אטנט. נוטלים את התרופה אחרי אוכל כך פחות מורגשת השפעת התרופה על התיאבון. שימוש קבוע של טבליות לשחרור מהיר עשוי לגרום לשליטה ל יציבה על הסימפטומים של ההפרעה. הפסיכיאטר המטפל יבדוק את הנחיצות של המעבר מאטנט לטבליות שחרור מושהה בשם אמפטמין מיקס.

המינונים המקסימליים המומלצים של אטנט הם של 40 מג’ ליום. במצבים מסוימים ניתן לעבור גבול עליון זה. מינונים גבוהים יותר יכולים להגביר את התחושות התלות וגם את הנטייה להתמכרות.

האם אטנט יכול לגרום להתמכרות ?

מטופלים עם נטייה להתמכרות הכמיהה לתחושת האופוריה “ההיי”, שלא נדרשת להשפעה על הריכוז, יכולה להוביל להגדלת המינון של התרופה מעל המומלץ על ידי הרופא. כמיהה זאת עשויה לעודד שימוש יתר של התרופה. תחושת האופורי “ההיי” פחות שכיחה עם תרופות לשחרור משהה.

האטנט גורם לתחושה של חדות מנטלית, לפחות רעב, לריכוז מוגבר ולפחות צורך בשינה, גם אצל אנשים שלא סובלים מהפרעת קשב וריכוז. לפיכך, שכיח שסטודנטים בזמן בחינות ובזמן הגשת עבודות, או עובדים החייבים לעמוד באתגר של תאריכי יעד ישתמשו בתרופות אלו כדי לשפר הישגים. שימוש נקודתי או לזמן מוגבל לא יוביל להתמכרות. שימוש קבוע ומתמשך למטרות אלו, שלא מאושרות על ידי משרד הבריאות, מעודד תלות והתמכרות. מכורים לאטנט יכולים לרכוש אטנט בשוק השחור.

ההתמכרות יכולה להוביל לשינויים התנהגותיים ופסיכיאטרים, כולל דיכאון קליני, תופעות של חרדה, אינסומניה מתמשכת, ירידה חדה במשקל והופעה של מחשבות פראנואידיות. מומלץ לפנות לעזרה מקצועית כדי לסייע בתהליך הגמילה.

מה הן תופעות הלוואי של אטנט?

  • תופעות לוואי שכיחות: בן 20-30% מהמטופלים הנוטלים תרופות אלו יחושו תופעות לוואי. עלייה הדרגתית במינון מקטינה את סיכוי הופעת התופעות. עם השימוש, תופעות הלוואי נוטות לעבור או להיחלש. עם זאת, אחוז לא מבוטל של מטופלים מפסיקים את הטיפול עקב תופעות הלוואי. תופעות הלוואי השכיחות הן אי שקט, רגישות יתר, חרדה, הפרעת שינה, חוסר תיאבון, ירידה במשקל, החמרת טיקים, כאבי בטן וראש והגברה של תחושות הכעס
  • שימוש באטנט יכול להחמיר תופעות פסיכיאטריות של דיכאון, מאניה או פסיכוזה
  • מטופלים עם הפרעות לבביות חייבים להתייעץ עם קרדיולוג לפני השימוש בתרופות אלו עקב סיכוי מוגבר להפרעות קצב הלב
  • לא ניתן לשלב אטנט עם תרופות מקבוצת חוסמי MAOI. יש להמתין 14 יום מהפסקת השימוש בתרופות MAOI להתחלת של שימוש באטנט.

האם אטנט תרופה מסוכנת?

אטנט הינה תרופה, לכן רק רופאים יכולים להמליץ על נטילת תרופה זאת. כל רופא מוסמך בישראל יכול להמליץ על אטנט. שכיח שהמלצות לנטילת אטנט יבואו מפסיכיאטרים (פסיכיאטרים לילדים ונוער ופסיכיאטרים של המבוגר), מנוירולוגיים וממומחים להתפתחות הילד.

מה הן האינטראקציות של אטנט?

  • תרופות כמו וולבוטרין, פריזמה וסימבלתה המשפיעות על מהירות הפירוק של התרופה בכבד (משפיעות על מערכת הציטוכרומים בכבד) יכולות לגרום לעלייה או לירידה בהשפעת התרופה
  • תרופות כמו קלונקס, קסנגיס, לוריוון ותרופות אנטיהיסטמיניות הגורמות להרגעה או ישנוניות מקטינות את השפעת האמפטמין
  • לא ניתן לשלב תרופות המכילות אמפטמין עם תרופות נוגדות דיכאון מסוג MAOI

מה הן התופעות של הפסקה פתאומית אל אטנט?

הפסקה פתאומית אחרי שימוש ממושך יכול לגרום לשינויים במצב הרוח לכיוון הדיכאון, אי שקט, החמרה של הסימפטומים של הפרעת הקשב והריכוז, עלייה בתיאבון ובשעות השינה. לרוב התופעות של הפסקה פתאומית הן לא חמורות.

הגישה הרפואית של פרופסור גרינהאוס באטנט?

מטופלים הסובלים מתסמינים של הפרעת קשב וריכוז עם או בלי היפראקטיביות הם מועמדים לטיפול בתרופות כמו ריטלין, אטנט או אמפטמין מיקס. לעיתים קרובות הסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז מופיעים ביחד עם תסמונות פסיכיאטריות נוספות. פרופ’ גרינהאוס מדגיש את הצורך לבצע אבחנה מבדלת הכוללת התייחסות ל ADHD. במקרים מתאימים, פרופ’ גרינהאוס משלב את הטיפול התרופתי לתופעות המשותפות, לדוגמה דיכאון עם ADHD, הפרעה ביפולרית ו ADHD ועוד.

מטופלים גריאטריים עם תופעות של עייפות או חוסר מוטיבציה מועמדים לטיפול עם אטנט. בדרך כלל התרופה ניתנת במינונים נמוכים כדי להימנע מתופעות של הפרעת שינה או חוסר תיאבון.

במקרים מסוימים ממליץ פרופ’ גרינהאוס לעבור מאטנט – תרופה בשחרור מהיר, לאמפטמין מיקס – תרופה לשחרור מושהה. הסיכוי להתמכרות נמוך יותר עם התרופה לשחרור מושהה.

האם אפשר להשתמש באטנט בזמן היריון והנקה?

תרופות כמו אטנט המכילות אמפטמין נחשבות לבטוחות בהיריון ולא גורמות למומי לידה משמעותיים או להשפעה שלילית על מהלך ההיריון (השפעות כמו נטייה להפלות, ללידות מוקדמות או ללידת תינוקות עם משקל נמוך). לכן ניתן להמשיך בשימוש של אטנט בהיריון. בכל מקרה יש להתייעץ גם עם המכון לייעוץ תרופתי בזמן היריון.

אטנט עובר לחלב אם בריכוז יחסית גבוהה, לכן לא מומלץ להשתמש בו בזמן הנקה.

סיכום

אטנט הינה תרופה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז. הפרופיל הבטיחותי של האטנט הוא טוב עם תופעות לוואי סבירות. למרות זאת, אחוז לא מבוטל של מטופלים מפסיקים את האטנט עקב תופעות לוואי. האטנט משפר תפקוד קוגניטיבי, מקטין אימפולסיביות ומשפר איכות חיים.

מומלץ להתחיל את הטיפול באטנט במינון נמוך ולהעלות את המינון עד שיפור קליני משמעותי. בהמשך מומלץ לשקול מעבר לתכשיר בשחרור מושהה. הסיכוי לפתח תלות והתמכרות גבוהה יותר עם הטיפול באטנט מאשר עם תרופה לשחרור מושהה.

מומלץ להיות במעקב של פסיכיאטר מומחה כאשר מתחילים טיפול עם אטנט.

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר

    צרו קשר

      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס

        דילוג לתוכן