vhjgfhgfh

 

 ריטלין (Ritalin)

כותב המאמר: פרופסור לאון גרינהאוס

ריטלין (Ritalin) מכיל תכשיר פרמקולוגי בשם מטילפנידט (Methylphenidate). הוא קיים בשוק מאמצע שנות ה 50 של המאה הקודמת. כפי שנראה בהמשך יש תכשירים שונים של התרופה.
במאמר זה אתייחס לנקודות החשובות בטיפול בריטלין (Ritalin). המאמר מיועד לתת הדרכה כללית על התרופה. הוא אינו תחליף לדיון מעמיק עם פסיכיאטר המטפל או לקריאת עלון למטופל שמצורף לתרופה.

לאיזה משפחה משתייך ריטלין

ריטלין (Ritalin) משתייך לקבוצת התרופות הסטימולנטיות ונמצא בשימוש בהפרעת קשב וריכוז. התרופה מגבירה את היכולה לריכוז, מאפשרת לאדם להישאר בפוקוס, להקשיב יותר וגם לשלוט באופן יעיל יותר בהפרעות בהתנהגות.

מנגנון הפעולה של התרופה?

בדומה לרוב התרופות הפועלות במערכת העצבים המרכזית מנגנון הפעולה של ריטלין ידוע באופן חלקי. מנגנון הפעולה של התרופה כולל חסימת הקליטה החוזרת של נוראפינפרין ודופמין ובמקביל עידוד ההפרשה של נוראפינפרין ודופמין. יתכן ופעילות זאת חשובה במיוחד באזור של המוח הקדמי בשם הקורטקס הפרה פרונטלי (prefrontal cortex).

באילו מצבים קליניים משתמשים בריטלין (Ritalin)?

השימושים של ריטלין זהים לאלו של קונצרטה. תרופה זאת ניתנת במצבים מאובחנים של הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים ומבוגרים. הניסיון הקליני מראה שבמצבים של עייפות מוגברת אצל הסובלים מדיכאון, עייפות משנית לטיפול תרופתי או בתסמונות של ישנוניות מוגברת, אפשר להשתמש באחת הצורות של ריטלין או בקונצרטה.

בטיפול של הפרעת קשב וריכוז מומלץ להתחיל עם תרופה לשחרור מהיר. אחרי תקופת הסתגלות יש לעבור לטיפול בתרופה לשחרור מושהה.

איך משתמשים בתרופת ריטלין (Ritalin)?

ריטלין מגיע בצורות שונות ובריכוזים שונים:

  • ריטלין רגיל מגיע בכדור של 10 מג. הוא פעיל למשך 4-6 שעות
  • ריטלין-LA מגיע בכדורים של 10, 20, 30 ו 40 מג. הוא פעיל למשך 6-8 שעות
  • קונצרטה (Concerta) מגיע בכדורים של 18, 27, 36 ו 54 מג. פעילה למשך 10-12 שעות
  • יש צורות של ריטלין שלא נמצאות בשיווק ישיר בישראל. ניתן להשיג אותם על ידי שימוש בטופס 29ג המאפשר הזמנה של תרופה שאושרה במדינות אחרות, אך טרם בישראל.
  • פוקלין (Focalin) המבוסס על דסמטילפנידט (Desmethylphenidate) שהוא תוצר פירוק של ריטלין
  • דאיטרנה (Daytrana) שהוא מדבקה של ריטלין

הטיפול בריטלין שונה בהתאם לסוג התרופה, אך באופן כללי יש להתחיל במינונים נמוכים ולעלות עד לרמה מקסימלית של 1מג לקילו או 60 מג ליום. את הטיפול הראשוני עדיף לנסות עם צורה של שחרור מהיר. מומלץ בהמשך לעבור לתרופה של שחרור מושהה.
ההשפעה של התרופה מורגשת במהירות ורוב המטופלים מדווחים על שיפור והתקדמות כבר בשבוע הראשון של הטיפול.

תוך כמה זמן ריטלין משפיע?

ריטלין תרופה שמשפיעה על המוח במהירות. כבר מהיום הראשון של השימוש בו ניתן לצפות בשיפורים בריכוז, בחשיבה ובתנועתיות. יש צורך להתאים את המינון באופן אישי כדי להגיע למיצוי מקסימלי של השפעת התרופה.

מהן תופעות הלוואי האפשריות של ריטלין

תופעות הלוואי של ריטלין זהות לכל הצורות שלו ודומות לאלו שמתוארות בשימוש בקונצרטה ((Concerta. ייתכן ולפוקלין (Focalin) ולדאיטרנה (Daytrana) תופעות לוואי קלות יותר. תופעות לוואי נוטות לעבור עם ההתמדה של הטיפול ועם העלייה ההדרגתית במינון, אך לא מעט מטופלים לא מסתגלים לתופעות ומפסיקים את הטיפול.

במערכת העצבים המרכזית: אי שקט, חוסר סבלנות, הפרעת שינה, כאבי ראש, חרדה, שינויים במצב הרוח, החמרת הריכוז בסוף היום, נטייה לכעסנות, תחושות של דיכאון, החמרה של פסיכוזה, החמרה של תסמונת טורט.

במערכת העיכול: ירידה בתיאבון, כאבי בטן, שלשולים, ירידה במשקל שיכולה להיות משמעותית

במערכת הלב וכלי הדם: דופק מהיר, סחרחורת, פלפיטציות, שינויים בלחץ הדם (ירידה או עלייה בלחץ הדם)

השפעות טוקסיות: לעיתים רחוקות אפשר לצפות במצב של בלבול, חוסר התמצאות, דופק מהיר. המצב הטוקסי יכול להוביל לפרכוסים

במטופלים עם היסטוריה משפחתית או אישית של מחלות לב או כלי דם – יש לבצע בירור ראשוני, כולל אקג (בדיקת לב) לפני תחילת הטיפול. אם קיימת מחלה קרדיאלית פעילה יש להימנע מלתת טיפול בריטלין.
קיימים דיווחים על כך שהתרופה יכולה להחמיר תופעות של טיקים או של תסמונת OCD. כמו כן יש דיווחים על החמרה של מהלך מחלה מאניה דפרסיה או של פסיכוזה. החמרה של דיכאון והופעה של מחשבות אובדניות עלולים להתרחש בטיפול בריטלין.

מה מרגיש המטופל כאשר ריטלין מתחיל להשפיע?

ההשפעה של ריטלין מורגשת במהירות בדרך כלל תוך שבוע מתחילת הטיפול. שיפור ביכולת לריכוז, היכולת להקשיב לשיחות, לקרוא חומר עיוני, ובאופן כללי שיפור ביכולות הקוגניטיביות הן השפעות מיטיבות של התרופה. במטופלים עם הפרעה היפראקטיבית נצפית רגיעה מוטורית ועלייה ביכולת לבצע פעולות בצורה מתוכננת ורציפה.

מהן התופעות של הפסקה פתאומית של ריטלין

לא מומלץ לבצע הפסקה פתאומית של התרופה. הדבר יכול להחזיר במהירות את הסימפטומים של הפרעת הקשב והריכוז. תוצאות נוספות של הפסקה פתאומית של התרופה בנוסף יכולים להיות שינויים תכופים במצב הרוח, עודף שינה, ועלייה משמעותית בתיאבון. מומלץ להפסיק את התרופה על פי תוכנית שנקבע עם הפסיכיאטר המטפל.

אלו אינטראקציות בין תרופתיות יש לריטלין

מנגנון הפעולה של ריטלין (Ritalin) דומה למנגנוני הפעולה של תרופות פסיכיאטריות אחרות לכן קיימת אפשרות לאינטראקציות עם תרופות נוגדות דיכאון, תרופות מייצבות מצב הרוח, תרופות נוגדות חרדה ותרופות נוגדות פסיכוזה.

מאגרי מידע על תופעות לוואי של תרופות מתעדכן בתדירות גבוהה. רצוי שהרופא המטפל יבדוק אינטראקציות בין תרופתיות כאשר הוא ממליץ למטופל ליטול ריטלין.

שימוש בריטלין בהיריון והנקה

ריטלין נחשבת לתרופה מותרת בהיריון מאחר ולא גורמת למומי לידה. השימוש של התרופה בזמן הנקה לא נחקר מספיק אבל ידוע שהתרופה חודרת לחלב אם אך בכמויות קטנות. יתכן ועקב תכונה זו של הריטלין (Ritalin) אפשר להניק במקרים שיש צורך בכך.

רצוי להתייעץ עם מכון לייעוץ תרופתי בזמן היריון כדי לקבל ייעוץ עדכני על השפעת התרופה בהיריון.

הגישה של פרופ’ גרינהאוס להתאמת ריטלין למטופל

מטופלים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז לרוב מאובחנים ומטופלים מהילדות או מהנערות. למרות זאת לא מעט מטופלים פונים להערכה בגילאים מבוגרים יותר. פרופ’ גרינהאוס מבצע הערכה קלינית של התופעות המטרידות את המטופל, מעריך את עומק התופעות בעזרת שאלונים קליניים, ומתאים את הטיפול בצורה אישית.

לעיתים קרובות הפרעת קשב וריכוז מופיעה ביחד עם הפרעות נוספות (קומורבידיות) הדורשות התייחסות טיפולית. הטיפול התרופתי הראשוני של הפרעת קשב וריכוז מתבסס לרוב על אחד מהתכשירים של ריטלין. במידה וטיפול זה לא יעיל או גורם לתופעות לוואי פרופ’ גרינהאוס ימליץ על תכשירים נוספים כמו אטנט, ויוונס, ואטומיק. במידה וקיים צורך בטיפול פסיכולוגי מלווה, פרופ’ גרינהאוס יפנה את המטופל לצוות של מיינד קליניק להמשך טיפול פסיכולוגי.

סיכום

ריטלין על צורותיו השונות, הינה תרופה הנמצאת בשימוש בטיפול בהפרעת קשב וריכוז. התרופה מופיעה בצורה של שחרור מהיר וגם של שחרור מושהה. אפשר להתחיל טיפול בתרופה לשחרור מהיר ולעבור בהמשך לטיפול עם תרופה בשחרור מושהה. תופעות הלוואי של התרופה הן שכיחות. מטופלים לא מעטים מפסיקים את הטיפול עקב תופעות לוואי אלו. לרוב, תופעות הלוואי פוחתות עם השימוש בתרופה.

כותב המאמר:
פרופסור אמריטוס לאון גרינהאוס מהפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית, פרופסור חבר מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת מישיגן שבארה"ב. מייסד "מיינד קליניק", פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה 4 עשורים בתחום הניורוביולוגיה של הדיכאון והחרדה. לאורך הקריירה, פרסם מעל 150 מאמרים מדעיים והדריך דורות רבים של מתמחים, אשר השתלבו במערכת הרפואית במדינת ישראל. מייסד התוכנית לטיפול בנזעי חשמל ECT באוניברסיטת מישיגן בארה"ב ונחשב כמומחה מספר 1 בתחום. בארץ פרופסור גרינהאוס מחלוצי הטיפול בגרייה מגנטית TMS וטיפול בקטמין. כיהן בתפקידים ניהוליים, מנהל המערך הפסיכיאטרי של בית חולים תל השומר, מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש, בתי חולים כפר שאול ואיתנים ויו"ר האיגוד לפסיכיאטריה ביולוגית.

צרו קשר

    צרו קשר

      צרו קשר עם פרופסור לאון גרינהאוס

        דילוג לתוכן